top of page

PALVELUT

Ortopedinen osteopatia

Ortopedinen osteopaatti on Valviran hyväksymä tuki- ja liikuntaelinvaivojen asiantuntija. 

Osteopaatin tärkein tehtävä on löytää oikea syy vaivoihin ja tunnistaa mahdollisen jatkohoidon tarve.

Osteopaatin työn perusta on tarkka haastattelu ja kliininen tutkiminen. Lisäksi peruskoulutuksessa  perehdytään röntgen- ja magneettikuvien tulkitsemiseen hoidon tukena.

Hoitoina ortopedinen osteopaatti käyttää terapeuttisen harjoittelun ohjaamista asiakkaalle, nivelten manipulaatioita ja mobilisaatioita sekä erilaisia pehmytkudosten hoitotekniikoita. Jokainen hoitokerta dokumentoidaan ja tarvittaessa tehdään palaute jatkotutkimuksia varten erikoislääkärille tai muulle terveydenhuollon ammattilaiselle.

 

Erotusdiagnostiikan hallitakseen on osteopaatin osattava tarkasti ääreishermoston ja keskushermoston toiminta. Hänellä on laaja radiologinen tuntemus etenkin traumojen, instabiliteettien ja patofysiologisten muuttujien osalta ja hän tunnistaa eri ikäkausiin liittyvät luuston muutokset. Osteopaatin on tunnettava ääreisverenkierto, koko vartalon anatomia ja toiminta, post-operatiiviset sekä patofysiologiset tilat. Osteopaatti hallitsee myös traumatologiassa tyypilliset työ- ja urheiluperäiset vammat sekä eri-ikäisten ihmisten tuki- ja liikuntaelinvaivat.

 

Manuaalisessa terapiassa nivelongelmia hoidetaan pehmeillä ja rauhallisilla mobilisaatiotekniikoilla kivun lievittämiseksi ja/tai liikelaajuuden palauttamiseksi. Tarvittaessa voidaan suorittaa manipulaatihoito eli kohdistettu, tarkkarajainen impulssi, joka ohjaa nivelpintoja erilleen toisistaan, kuitenkin niin, että pysytään nivelen normaalissa fysiologisessa liikelaajuudessa.

Terapeuttisen harjoittelun tarkoituksena on tukea kehon omaa paranemisprosessia, lievittää kipua, parantaa suorituskykyä sekä mahdollisesti vähentää uusintavamman riskiä tai oireen uusiutumista. Harjoitusohjelma suunnitellaan aina yksilöllisesti. Harjoitteluohjelma voi sisältää muun muassa liikkuvuus-, tasapaino- tai voimaharjoittelua. 

Osteopaatin koulutus kestää 4 vuotta (240 opintopistettä)

 Lisää koulutuksesta: https://www.ookk.fi/

Jalkaterapia

Jalkaterapeutti (AMK) on Valviran hyväksymä alaraajojen terveyden edistämiseen sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoihin sekä kuntoutukseen erikoistunut terveydenhoitoalan ammattilainen. Jalkaterapeutti voi työskennellä monissa eri ympäristöissä kuten yksityisellä sektorilla tai julkisessa terveydenhuollossa. 

Jalkaterapeutti (AMK) koulutus kestää 3,5 vuotta (210 opintopistettä)

Lisää koulutuksesta: https://opinto-opas.metropolia.fi/fi/88094/fi/70306

 

bottom of page